Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».

Ο κύριος Πρωθυπουργός έμπλεος χαράς και ικανοποίησης βρήκε σήμερα την ευκαιρία σε ένα αβανταδόρικο νομοσχέδιο που μοιράζει συντάξεις αύριο το πρωί, αλλά έχει και κάποια εκσυγχρονιστικά στοιχεία –σοβαρά θα έλεγα- να εμφανίσει ξανά την εικόνα του συνετού μεταρρυθμιστή.

Για να μην τον αδικώ, κάποια στοιχεία εκσυγχρονισμού των λειτουργιών υπάρχουν σε όλη, σχεδόν, την  γκάμα του νομοσχεδίου. Όμως, κρύβει επιμελώς μέσα από τις διατάξεις του όλα τα κενά και τις αντιμεταρρυθμιστικές τάσεις που έχει αυτή η Κυβέρνηση.

Κατ’ αρχήν, ξεκινώ από ένα βασικό που πρέπει να μας έγινε πια –εάν θέλετε- δεύτερη φύση και δεν το συζητάμε. Συνιστά οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, τη συνδιαμόρφωση με τους κοινωνικούς εταίρους πολιτικώς σε κρίσιμα πεδία κοινωνικής πολιτικής, αλλάζοντας τον χαρακτήρα του ΟΑΕΔ από Οργανισμό τριμερούς χρηματοδότησης και αντίστοιχης τριμερούς εκπροσώπησης –και εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι τίτλοι- στη διοίκηση και τον μετατρέπει σε φορέα κρατικής διοικητικής παρέμβασης. 

Οι κοινωνικοί εταίροι από πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο μετατρέπονται σε μειοψηφία και ο διοικητής του ΟΑΕΔ πλαισιωμένος πλέον από τρεις υποδιοικητές αποκτά υπερεξουσίες.

Αυτό είναι μία απόλυτη συνέπεια, με ό,τι μέχρι τώρα έχει φέρει ο κ. Χατζηδάκης στον χώρο των εργασιακών σχέσεων. Ξεκινά πάντα από το ότι η δημοκρατία δεν μας ταιριάζει, ότι εταιρική διακυβέρνηση δεν υπάρχει, ότι η εκτελεστική εξουσία θα ασκεί όπως θέλει τη δική της πολιτική στο όνομα της αποτελεσματικότητας και του εκσυγχρονισμού. Αυτό που του υποτιμούμε κάθε φορά, γιατί μας έχει γίνει συνήθεια εδώ μέσα: Αποδιαρθρώνεται η κοινωνική οργάνωση σε ό,τι αφορά τη συλλογική απόφαση, σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, σε ό,τι αφορά, κύριε Χατζηδάκη, την ουσία της δημοκρατίας.

Γι’ αυτό εμείς σας λέμε ότι είστε μία αυταρχική κυβέρνηση, όπου δεν έχετε σχέση με τη δημοκρατία και την κοινωνία. Πρώτον αυτό.

Δεύτερον. Καταργεί την αυτοτέλεια των λογαριασμών κοινωνικής πολιτικής στον ΟΑΕΔ. Μία αυτοτέλεια που διασφάλιζε ότι οι οικονομικοί πόροι κάθε επιμέρους λογαριασμού θα αξιοποιούνταν για την εξυπηρέτηση των σκοπών κάθε λογαριασμού και μεταφέρει τα αποθεματικά, ώστε να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμματα που προκύπτουν από την μείωση των εισφορών κατά 3,9% που προήλθαν αποκλειστικά από τη μείωση των εισφορών υπέρ ανεργίας, επαγγελματικής κατάρτισης και κοινωνικής πολιτικής. Και αυτή είναι ουσιαστικά μία αυταρχική πολιτική.

Τρίτον. Μετά από τριάντα δύο μήνες πλήρους αδράνειας στο ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δρομολογεί την αναβίωσή της, ενώ στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η μόνη πρόταση που συμπεριέλαβε ως πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής είναι η ολοκλήρωση προγράμματος ανακαίνισης εκατό διαμερισμάτων, εβδομήντα στο Δήμο Αθηναίων και τριάντα στο Δήμο Θεσσαλονίκης για διακόσιους πενήντα δικαιούχους.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει εξ αρχής επισημάνει και επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα δέσμευσης επαρκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κοινωνική κατοικία ιδιαίτερα νέων ζευγαριών που θα συμβάλει θετικά στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Όμως, τί λένε οι αριθμοί;

Ενάμισι δισεκατομμύριο αποθεματικά του πρώην ΟΕΚ πηγαίνουν στον κοινό κορβανά. Ήταν ένα απόθεμα για στεγαστική πολιτική, κυρίως για τους νέους. Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει διάταξη που να δεσμεύει ρητά ότι στη στεγαστική πολιτική θα πάνε αυτά τα κονδύλια που μεταφέρονται. Τα λεφτά πάνε στο ταμείο της δημόσιας υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχετε βάλει για τη στεγαστική πολιτική 1,3 εκατομμύρια ευρώ μόνο. Η Πορτογαλία απέναντι στο 1,3 εκατομμύρια ευρώ –τα δικά σας- έχει βάλει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ και στο σύνολο της στεγαστικής της πολιτικής έχει βάλει 16,6 δισεκατομμύρια. Η Ισπανία έχει βάλει 1 δισεκατομμύριο για την οικοδόμηση είκοσι χιλιάδων κοινωνικών κατοικιών. Εμείς τί κάνουμε; Ρίχνουμε στάχτη στα μάτια.

Έρχομαι τώρα στο περιβόητο θέμα των συντάξεων. Αυτό το «fast track» στις συντάξεις προφανώς δεν το έχετε μελετήσει καλά. Εγώ με τα δέκα μου δάκτυλα θα ψηφίσω να πάρει σε τρεις μήνες από σήμερα ή από αύριο τη σύνταξή του ο κάθε συνταξιούχος.

Ας δούμε όμως τι κάνετε τρία χρόνια. Δεν βλέπω τον κ. Βρούτση εδώ και δεν τον είδα ούτε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ούτε ομιλητή στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί υπάρχει απόδειξη της αποτυχίας σας. Έχετε επανειλημμένα και ο προκάτοχός σας και εσείς εξαγγείλει ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα δίνατε αυτόματα συντάξεις. Μάλιστα, κάποια στιγμή είπατε ότι μέχρι τέλους του 2021 θα είχε ολοκληρωθεί το σύστημα. Μετά μας φέρνετε τη ρύθμιση με την οποία αναθέσατε την έκδοση των συντάξεων σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές. Αποτύχατε και εκεί. Η αποτυχία σας σε αριθμούς.

Προηγούμενα κάνατε μια αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, όμως, όπως τα λέει: Διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες κύριες και επικουρικές συντάξεις εκκρεμείς, σαράντα πέντε χιλιάδες εφ’ άπαξ, είκοσι τρεις χιλιάδες μερίσματα από το Μετοχικό Ταμείο, τριακόσιες τόσες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Σήμερα, τί κάνετε; Μεταθέτετε μια υποχρέωση του κράτους στους ώμους του πολίτη και ταυτόχρονα του λέτε πόσο πολύ τον στηρίζετε και πώς σκέφτεστε το καλό του. Θα λύσει, δηλαδή, ο συνταξιούχος το αδιέξοδο του κράτους, το δικό σας αδιέξοδο.

Η αποτυχία σας, σας αναγκάζει να φέρετε ρύθμιση που μπορεί να αποβεί έωλη και ανεφάρμοστη, μια ρύθμιση καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, παρά μια σοβαρή, μελετημένη και αξιόπιστη λύση. Τί θα κάνει ο κάθε συνταξιούχος; Πού θα καταφύγει; Δεν θα καταφύγει στους δικηγόρους και στους λογιστές; Τί θα σας φέρει; Και ποιοι θα σας φέρουν;

Εσείς, κύριε Χατζηδάκη, πιθανότατα σε τρία χρόνια δεν θα είστε εδώ για να απαντήσετε σε αυτό που κάνετε, αφού θα έχετε κερδίσει, όμως, έναν εκλογικό πόντο κατά τη δική σας άποψη.

Είναι μια ρύθμιση δυστυχώς προεκλογικού χαρακτήρα. Δεν σας ενδιαφέρει η ουσία και η πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα είναι τόσα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν που θα ενσπείρετε άλλη μια φορά την ανασφάλεια στους ανθρώπους. Όμως, για εσάς γαία πυρί μιχθήτω.

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι αν θέλατε πραγματικά να δώσετε μια λύση που να είναι μακροπρόθεσμη, να είναι ουσίας, να έχει έναν επιταχυντικό χαρακτήρα, θα μπορούσατε στα πλαίσια όλων των διαβουλεύσεων που κάνατε, να κάνατε και μια διαβούλευση συνολικά και να βλέπαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα μπορούσε το κράτος πραγματικά να ανταποκριθεί σ’ αυτήν τη διαδικασία.

Τώρα τον κάθε πολίτη τον σκέφτεστε; Εγώ είμαι 33 χρόνια Βουλευτής. Δεν ξέρω ποια είναι η σύνταξή μου. Θα καταφύγω σε γραφείο για να τη μάθω. Σκέφτεστε τον κάθε συνταξιούχο του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, τον κάθε συνταξιούχο που θέλει σήμερα να μάθει ποια είναι η σύνταξή του, τι θα ξοδέψει, πώς θα το ξοδέψει, σε ποιους θα πάει και όταν θα το φέρει δεν θα είναι και σίγουρος γι’ αυτό που φέρνει; Επιπλέον, του μεταθέτετε και την ευθύνη ο ίδιος να κάνει τη δουλειά σας; Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μέτρο που γίνεται στα πλαίσια της αδυναμίας της Κυβέρνησης πια να καθορίσει τις εξελίξεις, οπότε προσπαθεί πέτρα στην πέτρα να βάλει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί προκειμένου να υπάρξει μια εκλογική επιτυχία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τελειώνω λέγοντας το εξής. Το έχω πει και άλλη φορά: Μας φέρνετε πάντα σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί μέσα στα νομοσχέδιά σας υπάρχει και το στοιχείο του εκσυγχρονισμού. Εγώ δεν είμαι μηδενιστής. Δεν θα αρνηθώ την «Κοινωνία της Πληροφορίας», δεν θα αρνηθώ την ανάγκη επιμόρφωσης των εργαζομένων, δεν θα αρνηθώ την ανάγκη να υπάρχει πραγματικά ένα ξεκαθάρισμα στον χώρο των ανέργων, δεν θα αρνηθώ την ανάγκη για τους μακροχρόνια άνεργους να διαλευκανθεί το πεδίο και να υπάρξει λύση. Δεν τα αρνούμαι όλα αυτά, όμως στη βάση των νομοσχεδίων σας και του συγκεκριμένου νομοσχεδίου βρίσκονται πάντα αυτές οι πάγιες γραμμές μιας αντιμεταρρυθμιστικής συντηρητικής Κυβέρνησης, η οποία τα κοιτάζει όλα με τη λογική τού «βλέποντας και κάνοντας» και τώρα βλέποντας και κάνοντας έχει μπροστά της ένα μονάχα θέμα, το οποίο είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές και η δυνατότητα να ξανακερδίσει την εξουσία.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός διαλέγει τα αβανταδόρικα νομοσχέδια για να έρχεται εδώ και να εμφανίζει μια εικόνα αυτού του προτύπου που θέλει να δώσει στον ελληνικό λαό.

Όμως, ας μη γελιόμαστε. Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και θα είναι πολύ διαφορετικά –σας το υποσχόμαστε εμείς- στην πορεία μας προς τις εκλογές.

*

Και μια διευκρίνιση:

Βγαίνοντας από την Αίθουσα, έχω δει στα sites ότι ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι δεν ήταν κανένας Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ την ώρα που μίλαγε. Είχαμε συντονιστικό συμβούλιο και μόλις είδαμε ότι ερχόταν ο Πρωθυπουργός, κατεβήκαμε όλοι κάτω και ήμασταν σε όλη την ομιλία του. Δεν χρειάζεται αυτή η φθηνή πολιτική. Φθηνή πολιτική είναι. Δεν αξίζει σε έναν Πρωθυπουργό να καταφεύγει σε τέτοια και να παίζουν όλα τα sites «πρόγκηξε το ΠΑΣΟΚ» κ.λπ.. Μην χαμηλώνετε τόσο πολύ την πολιτική ζωή.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ιλχάν Αχμέτ: «Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα παράλληλο εικονικό σύμπαν»Γιώργος Μουλκιώτης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεταθέτει τις ευθύνες της απραξίας της στους ανέργους και τους ασφαλισμένους»