Windenergie nog duurzamer, met houten wieken van 80 meter lang

Georg Eiermann, via Unsplash Public Domain

De Duitse startup Voodin Blades werkt met het Fins-Zweedse bosbouw- en papierconcern Stora Enso aan windturbinebladen van hout. Een testblad van 20 meter is in productie, een versie van 80 meter staat in de planning.

Al CO2-reductie vóór de eerste kilowattuur windstroom

Je hebt mensen die geloven in het belang van milieu- en klimaatbeleid, en daarom blij zijn met elke windturbine. En je hebt mensen die duurzaamheid zo belangrijk vinden dat ze liever elektriciteit uit kolencentrales gebruiken totdat zeker is dat alles van elke windturbine hoogwaardig herbruikbaar is.

Voor deze laatste groep, en voor alle andere fans van duurzame innovatie, ontwikkelen Voodin Blades en Stora Enso wieken van gelamineerd fineerhout (laminated veneer lumber, LVL). Tijdens de groei van bomen halen deze wieken al CO2 uit de lucht.


Meer dan prima om deze duurzame wieken te begraven

Met biobased turbinebladen, in plaats van de lastig te recyclen mix van glasvezel en epoxy, zijn windturbines volledig circulair. De mast, de generator en electronica bestaan tenslotte al uit materialen die waardevol zijn én eenvoudig recyclebaar.

Het hout dat na 25 jaar dienst als turbineblad nog goed is, is te verzagen voor hergebruik in minder veeleisende toepassingen. De resten zijn geschikt voor bio-energie. Begraven van de oude houten wieken, als vorm van carbon removal, is ook een optie.


Vroege fase, grote potentie. Zowel voor de mast als de wieken

De wieken van moderne windturbines zijn tientallen meters lang. Stora Enso en Voodin Blades testen eerst een fineerhouten wiek van slechts 20 meter, voor een bescheiden turbine van 0,5 megawatt (MW).

Testen en opschalen

Daarna schalen de partners op naar wieken van 80 meter lang. Een formaat dat aansluit bij de 5+ MW turbines die vandaag in productie zijn.

Het is nog zeker niet gezegd dat LVL voldoet aan de hoge eisen van de windsector. De wieken moeten lichtgewicht zijn, en tegelijkertijd robuust genoeg om decennia weer en wind te doorstaan onder enorme belasting. Met vezelcomposiet heeft de sector decennia aan ervaring. Het zal niet meevallen windturbinebouwers te overtuigen over te stappen op hout.

Er is Stora Enso echter veel aan gelegen om de tests tot een succes te maken. Het zou een groeiende nieuwe markt betekenen. De bosbouwgigant investeerde ook al in de startup Modvion, die werkt aan houten masten voor windturbines.

Met houten turbines blijft er langzaamaan geen reden over voor echt duurzame rakkers om kolen te verkiezen boven wind.


Bron: Stora Enso / Imagecredit: Georg Eiermann, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Bert Bosman schreef:

    Peperdure windmolens die vijftigduizend vogels per jaar vermoorden. Een geweldige oplossing.
    Net zo fout als de fokkende n i k k e r s die blijven binnenstromen

  2. Joop Belder schreef:

    Bert, wie wil je nu, behalve jezelf, belachelijk maken?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.