Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Δημήτρη Μάντζου, Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην ιστοσελίδα topontiki.gr και τον δημοσιογράφο Ρενάτο Λέκκα

  • Πότε και πώς θα μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι βρίσκονται πίσω από το Predator;  

Αυτό είναι το κομβικό ερώτημα, που θέτουμε ήδη από το τέλος Ιουλίου, σχεδόν καθημερινά. Η ανίχνευση της παρουσίας και της χρήσης του κακόβουλου λογισμικού Predator στην Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της όλης υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι δραστηριότητες των δύο εταιρειών που το διακινούν στην Ελλάδα. Να δούμε σε ποιους το έχουν πωλήσει ή μισθώσει και για ποιους σκοπούς το χρησιμοποίησαν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μάθουμε όλη την αλήθεια, την οποία η ΝΔ προσπάθησε συστηματικά και επίμονα να αποκρύψει. Η μονότονη απάντηση της Κυβέρνησης ότι το Predator δεν έχει αποκτηθεί από κρατικές αρχές δεν επαρκεί. Το ερώτημα παραμένει: ποιος το έχει και γιατί το χρησιμοποίησε εναντίον του Ν. Ανδρουλάκη και του Θ. Κουκάκη; Περιμένουμε απαντήσεις από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Τρεις μήνες τώρα, τι έκαναν για να ερευνήσουν την υπόθεση; Φαίνεται πως ένα πέναλτι και ένα δημοσίευμα είχαν μεγαλύτερη αποδεικτική αξία από την ίδια την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επικαλείται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ! Ο Πρωθυπουργός, μετά τις εξελίξεις όλου αυτού του διαστήματος, είναι και προσωπικά εκτεθειμένος.

  • Υπάρχουν ποινικές ευθύνες πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών; Ο Νίκος Ανδρουλάκης διάλεξε θεσμικό ρόλο αλλά είχε αποδείξεις…  

Η παράταξή μας, με πρώτο τον Πρόεδρο, έχει κινηθεί απολύτως θεσμικά, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Από την πρώτη ημέρα ζητήσαμε πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση, χωρίς επιφυλάξεις. Στηριχθήκαμε σε αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις. Και απευθυνθήκαμε στη Δικαιοσύνη, όχι σε εφημερίδες. Την ίδια ώρα, όμως, η ΝΔ επέμενε να συσκοτίζει. Σήμερα συνειδητοποιούν κι εκείνοι ότι βυθίζονται και πνίγονται στην τοξική ατμόσφαιρα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Συνεχίσαμε και συνεχίζουμε, λοιπόν, θεσμικά και δικαιωνόμαστε. Παρά τα προσκόμματα, παρά τις ελλιπείς καταθέσεις και την καταχρηστική επίκληση απορρήτου, το κόμμα μας συνέβαλε καθοριστικά στην αποκάλυψη κρίσιμων πτυχών και στην εξεταστική επιτροπή. Διαπιστώσαμε, πράγματι, ισχυρές ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις σε σχέση με την παρακολούθηση του Προέδρου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και με το Predator, τις οποίες, φυσικά, ζητούμε από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει.

  • Το βάρος των παρακολουθήσεων πέφτει στην Δικαιοσύνη;  

Ναι, είναι σαφές ότι η ανεξάρτητη και αμερόληπτη Δικαιοσύνη οφείλει να λειτουργήσει στο θεσμικό της ύψος. Ως εγγυητής των ατομικών ελευθεριών και ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου, της ίδιας της δημοκρατίας μας. Το είπαμε εξ αρχής και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν είναι προσωπική περιπέτεια λίγων ανθρώπων. Είναι ένα ζήτημα βαθιά θεσμικό, που ακουμπά στον πυρήνα της κοινωνικής ζωής: στο απόρρητο της επικοινωνίας, στην ιδιωτικότητα, στην ίδια την ελευθερία μας, ως ανθρώπων. Είναι, επομένως, αναγκαία η ευαισθητοποίηση όλων μας, πέρα από την παρα-πολιτική διαχείριση που επιχειρείται από αρκετούς στη δημόσια συζήτηση. Ότι η δημοκρατία δεν είναι πολύτέλεια. Ότι οι ελευθερίες μας δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Για να ζούμε, λοιπόν, ασφαλείς και πραγματικά ελεύθεροι, πρέπει να διεκδικήσουμε την ενίσχυση των θεσμών. Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Αρχές, κοινοβουλευτικός έλεγχος. Καμία ανοχή σε νησίδες ανομίας μέσα στο Κράτος μας. Καμία ανοχή στην αίσθηση ατιμωρησίας λίγων ισχυρών.

  • Θα ζητήσει τρόπο διαφυγής η Κυβέρνηση μέσω των εκλογών;  

Ο προγραμματισμός των εκλογών είναι προνόμιο της Κυβέρνησης. Είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα κάνει τους δικούς της κομματικούς υπολογισμούς, πριν προχωρήσει στην προκήρυξή τους. Φυσικά και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επίσπευσης των εξελίξεων. Νομίζω, όμως, ότι πιο σημαντικό από το «πότε» θα πάμε σε εκλογές είναι το «πώς» θα οδηγηθούν οι πολίτες στις κάλπες, με ποιο διακύβευμα. Δική μας αποστολή είναι να αρθρώσουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι σε ένα αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης. Απέναντι σε «καταληψίες» και «κυβερνήτες», σε αποτυχημένα συγκεντρωτικά μοντέλα «ιδιοκτησίας» της πολιτικής εξουσίας. Καταθέτουμε προτάσεις για μια πιο δίκαιη και βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ζωή. Εκφράζουμε τις αγωνίες και τα αιτήματα των πολιτών που διεκδικούν να δουν την πατρίδα τους να λειτουργεί σαν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, υπέρ των πολλών, υπέρ της κοινωνίας, όχι ερήμην της. Έτσι θα πορευτούμε ως τις εκλογές. Με θέσεις, τεκμηρίωση, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

  • Κ. Μάντζο, πλέον το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή; Πώς θα πάμε σε μια εποχή προγραμματικών κυβερνήσεων;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας ούτε επιφυλάσσει στον εαυτό του ρόλο θεατή και σχολιαστή των εξελίξεων. Προφανώς, διεκδικούμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων. Θέλουμε, μέσα από την ενίσχυση του μηνύματός μας, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, να αποκτήσουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε και να εγγυηθούμε ένα άλλο μίγμα δημόσιας πολιτικής. Για ισχυρό κοινωνικό κράτος, μείωση των ανισοτήτων, εμβάθυνση της δημοκρατίας μας. Η αυτονομία μας δεν είναι απλό σύνθημα αλλά αναπόσπαστο ταυτοτικό μας χαρακτηριστικό. Η σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα επιβεβαιώνεται κάθε ημέρα, με τις θέσεις μας, μακριά από τον λαϊκισμό και τα ψεύτικα λόγια. Για εμάς, άλλωστε, η ριζοσπαστική προσέγγιση στην πολιτική επιβάλλει ειλικρίνεια και αλήθεια. Το πρόγραμμά μας είναι ο δικός μας οδικός χάρτης για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Συνεννόηση πάνω σε θέσεις και αρχές, όχι στη συγκυρία. Όσοι ενδιαφέρονται μόνο για τη νομή της εξουσίας ας ψάξουν για πρόθυμους συνεταίρους ή ας τα βρουν μεταξύ τους.

  • Πώς είδατε τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για έρευνες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης;  

Η χάραξη μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής θα έπρεπε να αποτελεί κρίσιμο εθνικό στόχο σε κάθε σύγχρονο κράτος. Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη, ήδη εδώ και δέκα χρόνια, άρχισε τις μελέτες για την εξεύρεση εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Δυστυχώς, στη συνέχεια, το έργο αφέθηκε ανολοκλήρωτο και εγκαταλείφθηκε. Χάθηκε έτσι πολύ κρίσιμος χρόνος, με ευθύνη των επόμενων Κυβερνήσεων. Η Ελλάδα αφέθηκε χωρίς πυξίδα στην αρχή μιας τέλειας ενεργειακής καταιγίδας. Χωρίς επενδύσεις σε ΑΠΕ, κοινωνικά δίκαιες και αποδοτικές για όλους, χωρίς εθνικούς πόρους, χωρίς δίκαιη μετάβαση μετά την απολιγνιτοποίηση. Οι εταιρείες αφέθηκαν να προμηθεύονται ενέργεια στην υψηλότερη χρηματιστηριακή τιμή της ημέρας, δεν υποχρεώθηκαν να κάνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, όπως παντού στην Ευρώπη. Και σήμερα, που η κρίση είναι παρούσα, μετακυλίουν το βάρος, μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής, στους καταναλωτές, την ώρα που το Κράτος, μέσα από τον στρεβλό μηχανισμό της Κυβέρνησης, τρέχει να επιδοτήσει ουσιαστικά τα υπερκέρδη των εταιρειών. Η ενεργειακή ασφάλεια μέσω των εθνικών πόρων θα είχε αποτρέψει σε καθοριστικό βαθμό αυτήν την εξέλιξη. Ακόμη και τώρα, έστω, και παρά το γεγονός ότι, πλέον, δεν μπορούμε να έχουμε απτά αποτελέσματα πριν το 2030, είναι θετική η επανέναρξη των μελετών, που πρέπει να διεξαχθούν με ενάσκηση των εθνικών μας δικαιωμάτων, αλλά και με εφαρμογή των όρων της επιστήμης για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

  • Βλέπετε κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας;  

Είναι ευδιάκριτη η κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Δυστυχώς, στη γειτονική μας χώρα και με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2023 εξελίσσεται μια ανεξέλεγκτη πλειοδοσία εθνολαϊκισμού. Η Ελλάδα προβάλλει ως ο εύκολος στόχος για μια εξωτερική κρίση εσωτερικής κατανάλωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι η διπλωματία μας αλλά και η αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεών μας είναι σε θέση να ματαιώσουν κάθε επιθετικό σχεδιασμό. Η χώρα μας, άλλωστε, οφείλει να παραμείνει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες που έχει οικοδομήσει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Να εξακολουθήσει να διεθνοποιεί τη διαφορά με την Τουρκία, που δεν είναι διμερής, αλλά αφορά σε ολόκληρη την ΕΕ. Θεωρούμε, όμως, ότι η εξωτερική μας πολιτική οφείλει να γίνει ακόμη πιο ενεργητική. Η Ελλάδα οφείλει να προκαλέσει την υιοθέτηση και εφαρμογή του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να υπάρχον σήμερα εταίροι μας που εξοπλίζουν τη γειτονική μας χώρα παρά την κλιμακούμενη συμπεριφορά της ως «διεθνούς ταραξία». Δεν πρέπει να ξεχαστεί το μάθημα της Ρωσίας: ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να τύχει καμίας ανοχής.

  • Σχεδόν ένας χρόνος Νίκος Ανδρουλάκης στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ. Τι άλλαξε από τότε;  

Ένα -σχεδόν- χρόνο μετά τη μεγαλειώδη δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία, η παράταξη παρουσιάζεται πιο δυνατή και πιο ενωμένη. Μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες, με Πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, συνέβησαν ήδη πολλά. Το κόμμα μας δεν άλλαξε μόνο όνομα και έμβλημα, αλλά απέκτησε και ανανεωμένη δυναμική, παντού, σε όλη τη χώρα. Μετά από νέες δημοκρατικές εκλογές και ένα ανοικτό, συμμετοχικό συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε πλήρη διάταξη. Δεν εγκαινιάζουμε μόνο νέα γραφεία αλλά και μια νέα εποχή δημιουργικής ώσμωσης με τις τοπικές κοινωνίες. Ολοκληρώνουμε την προγραμματική μας επεξεργασία, δημιουργώντας μια πλατφόρμα διαβούλευσης, πάνω σε προτάσεις που όχι μόνο επαληθεύουν τη σοσιαλδημοκρατική μας ιδεολογία, αλλά και μας κάνουν αναγκαίους, σε επίπεδο πραγματικής πολιτικής. Είμαστε παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας, με ανανεωμένο προσωπικό και ένα ισχυρό, θετικό μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Πιστοί στο τρίπτυχο αυτονομία – ανανέωση – ενότητα, κάνουμε πράξη, μέρα την ημέρα, την απόφαση του συνεδρίου μας: φέρνουμε την κοινωνία στο προσκήνιο. Δίνουμε φωνή σε όσους δεν ακούγονται. Γινόμαστε εμείς οι φορείς της αλλαγής, ενός νέου πολιτικού παραδείγματος.

  • Ξέρω ότι αγαπάτε πολύ τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Θα ήθελα εν όψει του Μουντιάλ του Κατάρ το σχόλιό σας. Βλέπουμε ήδη μία πολύ σκληρή κριτική του Δυτικού Τύπου για τα εργατικά ατυχήματα και τους θανάτους, τον τρόπο που πήρε η χώρα τη διοργάνωση…. 

Η σκανδαλώδης ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και κυρίως η συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων, η περιφρόνηση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, έχουν στιγματίσει ανεξίτηλα τη διοργάνωση. Το ποδόσφαιρο έχει ήδη πληγεί σοβαρά, στα μάτια των αγνών φίλων του. Είναι καθηλωτικές οι εικόνες π.χ. από τα γερμανικά γήπεδα, με το αίτημα «boycott Qatar». Και όλα αυτά την ώρα που κάποιοι στη χώρα μας ονειρεύονται συνδιοργανώσεις με το ανελεύθερο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας… Αν με ρωτάτε, όχι, δεν θα πήγαινα στο Κατάρ. Θα παρακολουθήσω κάποιους αγώνες που ίσως προκαλέσουν το ποδοσφαιρικό μου αισθητήριο, αλλά ως εκεί. Ο ενθουσιασμός φέτος δεν μπορεί να είναι ο ίδιος. Θα είναι, όμως, πιο δυνατή η ελπίδα πως, ίσως, κάπως, κάποτε, «ο βασιλιάς των σπορ» θα μπορέσει να ανακτήσει τα γενετικά του χαρακτηριστικά. Τη λαϊκότητα, και αυτή τη μοναδική στον χώρο του αθλητισμού αίσθηση ισότητας. Άλλωστε, από τα πρώτα του χρόνια, όταν η εργατική τάξη της Αγγλίας πήρε στα χέρια της το άθλημα, το έβγαλε από τα κολέγια και το άνοιξε στην κοινωνία των πολλών, το ποδόσφαιρο γεννήθηκε και εξελίχθηκε σαν πολιτικό φαινόμενο. Σαν μια σιωπηρή κοινωνική επανάσταση, που συντελείται διαχρονικά, ακόμη και σήμερα.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.