Toegegeven, zonder het beroemde fragment van Gerrits Weerpaot (‘poah, das mien merk’), hadden we dit artikel waarschijnlijk niet geschreven. Maar niet alleen daarom is dit een belangrijk onderwerp, dat een steeds grotere rol gaat spelen: het recht op reparatie. Dit houdt in dat je zelf het recht hebt om je eigen spullen te repareren, zonder verplicht te zijn dure diensten van de fabrikant af te nemen.

Fabrikanten van telefoons, auto’s en tractoren kunnen bijvoorbeeld de software dichttimmeren of simpelweg geen onderdelen leveren aan derden. Ook John Deere verplichtte tot voor kort zijn klanten om naar geautoriseerde bedrijven te gaan voor onderhoud. Vanaf nu mogen onafhankelijke monteurs ook aan de tractoren en andere apparaten van het merk sleutelen, zo meldt BBC.

Het is fijn dat het nu officieel mag, want nu steeds meer apparatuur verbonden is met het internet, kunnen fabrikanten op afstand dingen uitschakelen als ze merken dat er zelf geklust wordt. Voor de boeren zou het dan een ingewikkeld kat-en-muis-spelletje worden. Dat tractoren op afstand uitgeschakeld kunnen worden, bewees John Deere al eerder met een stel gestolen tractoren.

Hoe zit het in Europa?

In Europa hebben we duidelijke regels over het recht op reparatie. In de EU mogen bedrijven niet zomaar een telefoon uitschakelen als je zelf de batterij vervangt. Ook moeten ze langere tijd reserveonderdelen blijven produceren om ervoor te zorgen dat spullen niet verouderd raken.

Wel hebben automerken manieren om klanten bij de officiële dealers te houden, bijvoorbeeld dat ze de garantietermijn verlengen als er onderhoud gepleegd wordt bij de merkdealer. Geen slechte zaak, want zo wordt het een voordeel voor de consument.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear