Op dinsdag 28 februari van 15.00 - 18.00 uur vindt het volgende gratis InnovatiecafĂ© van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Dit jaar trekken we met onze innovatiecafĂ©s door Nederland. De innovatiecafĂ©s staan namelijk in het teken van regionale samenwerking. We trappen af met regio zuid, tijdens de Slimme Zorg Estafette. Door het delen van kennis en ervaring willen wij een bijdrage leveren aan het door ontwikkelen en verder uitrollen van succesvolle zorginnovaties in andere regio’s. Kom je ook?

Wat houdt het thema ‘regionale samenwerking’ in?

Om de zorg toekomstbestendig te maken, wordt ingezet op een transitie naar passende zorg. Een van de principes van passende zorg is de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Voor het organiseren van de Juiste Zorg op de Juiste Plek is regionale en lokale samenwerking essentieel. Daarbij gaat het om zowel samenwerking tussen partijen in het zorgdomein, als samenwerking tussen verschillende domeinen, zoals tussen gemeentes en zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties. In het Integraal Zorgakkoord is ook afgesproken dat meer met elkaar moet worden samengewerkt aan de hand van de regionale zorgopgaven, die men gezamenlijk in beeld brengt. Om de hiermee samenhangende vraagstukken het hoofd te bieden, zullen ook werkwijzen aangepast moeten worden.
 
In 2023 geven wij aandacht aan regionale (domeinoverstijgende) innovatie en transformatie. Door het delen van kennis en ervaring willen wij een bijdrage leveren aan het door ontwikkelen en verder uitrollen van succesvolle zorginnovaties in andere regio’s. En zorgaanbieders inzicht verschaffen in wat wel werkt en wat juist niet en hen inspireren om goede voorbeelden over te nemen (van “not invented here naar proudly copied from”). Dat kan hen helpen sneller de noodzakelijke volgende stap te zetten.

Waar en wanneer vindt het innovatiecafé plaats?

Datum: dinsdagmiddag 28 februari 2023


Tijden
Inloop: 14.30 – 15.00 uur
Programma: 15.00 – 17.00 uur
Netwerkborrel: 17.00 – 18.00 uur


Locatie
Klasse Theater
Carré 16
5017 JE Tilburg

Wie zijn de sprekers?

Maarten Klomp (Coalitie Vitaal in Brainport)
Het zorgstelsel staat onder druk. De zorg wordt te duur en we hebben niet genoeg personeel. Ondanks onze uitstekende gezondheidszorg gaan mensen zich niet gezonder voelen en nemen de gezondheidsverschillen verder toe. Er zijn ingrijpende en duurzame veranderingen nodig. Een transformatie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. De Brainport-regio is deze uitdaging aangegaan. Een regionale coalitie onder de naam ‘Vitaal in Brainport’ heeft een beweging gestart die zich richt op meer vitaliteit en gezondheid. Die beweging heet DE STAP naar gezonder en richt zich op alle inwoners uit de Brainportregio. Meer dan 80 organisaties uit zorg en welzijn, bedrijfsleven, gemeenten en kennisinstellingen doen al mee. Maarten Klomp, voorzitter van de partnerraad van de coalitie Vitaal in Brainport, vertelt in zijn presentatie over het ontstaan van de beweging, hoe je samenwerkt met zoveel verschillende partijen en welke ervaringen ze hiermee hebben opgedaan. 

Caroline Frencken (Care Innovation Center West-Brabant)
Het Care Innovation Center is een open netwerk dat de regio West-Brabant faciliteert om de implementatie van toepasbare innovaties te versnellen. Het CIC slaat bruggen tussen kennis, kunde, kapitaal en cliënt. Zij plaveien de weg voor die projecten die de zorg naar een hoger plan kunnen tillen. Initiatieven gericht op de zorg, maar ook oplossingen uit andere sectoren helpen zij hun weg te vinden naar de zorg. 
In de regio West-Brabant is er veel aandacht voor de implementatie en opschaling van zorginnovaties. Het CIC werkt samen met partners aan een regioplan dat gericht is op het opschalen van bewezen innovaties vanuit het gedachtengoed van positieve gezondheid én met een positieve uitwerking op de human capital agenda. Caroline Frencken, projectleider bij het CIC, zal tijdens haar presentatie dieper ingaan op hoe dit regioplan eruitziet. 

Jeroen Hankel (Brabantzorg)
Brabantzorg heeft SET-subsidie (Stimuleringsregeling E-health Thuis) ontvangen voor een beeldschermzorg project. Dit SET-project is bijna afgerond. Inmiddels heeft Brabantzorg al veel geleerd over opschaling van e-health. Brabantzorg is koploper in de regio en ziet het als haar ‘plicht’ om kleinere (zorg)organisaties in de regio mee te nemen in de geleerde lessen die zij hebben opgedaan. Zo detacheren ze innovatieadviseur(s) bij de kleinere zorgorganisaties in de regio, om zo deze lessen en kennis breder te delen. Jeroen vertelt over de eerste resultaten van het SET-project en de belangrijkste geleerde lessen. En wil je als zorgorganisatie ook aan de slag met e-health? Jeroen zal zijn tips met je delen.

Cecile Stallenberg (Dichterbij)

In de Provincie Limburg hebben acht organisaties in de gehandicaptensector het initiatief genomen om samen te werken op vraagstukken die de zorg bezighouden. Maar hoe maak je zo’n samenwerking werkend? Cecile Stallenberg, bestuurder bij zorgorganisatie Dichterbij, vertelt over deze samenwerking. Wat zijn de vraagstukken waaraan gewerkt wordt? Ze geeft daarbij ook een inkijk in het proces: wat zijn de geleerde lessen om de samenwerking werkend te maken?

Wat ga ik doen?

Moderator Peggy Goris, Programmamanager innovatie bij Zorg aan Zet – Zorgnet Limburg, heet je van harte welkom en zal je meenemen in de wereld van regionale samenwerking in regio zuid. Het eerste uur luister je naar de inspirerende verhalen van de sprekers en kun je je vragen stellen. Daarna is het tijd voor discussie. De sprekers nemen dan samen de tijd om vragen uit het publiek of van Peggy te beantwoorden. Vanaf 17.00 uur wordt de netwerkborrel geopend en heb je tijd om andere zorginnovatoren, zorgprofessionals en zorgvernieuwers te ontmoeten en kennis uit te wisselen.

Enthousiast? Schrijf je in!

Je kunt je aanmelden voor dit innovatiecafé via onderstaande knop. Na aanmelding ontvang je een bevestiging in je mailbox. Hier vind je alle praktische informatie. Let op: deze mail kan in je spambox terechtkomen. 

Hopelijk tot 28 februari!